panelarrow

Konstnärshuset

Hobbysidan för dig med många färger på din palett

Skriva – En konstform i sig

Att skriva är en konstform. Men hur lär man sig då konsten att skriva?

Skriv hela tiden – och läs

Det är bra att ta råd och tips från de som redan har börjat att skriva. På Stockholms stadsbiblioteks hemsida har några publicerade författare gett sina bästa tips. Christina Herrström säger att man ska skriva hela tiden. Genom att ständigt öva upp din berättande förmåga med brevskrivning, dagboksanteckningar och andra noteringar så kommer du ofta på nya saker medan du skriver. Att läsa är minst lika viktigt. Du tar del av en annan författares ordförråd och breddar din egen språkbild. Dessutom ger det bra inspiration till nya berättelser.

Strukturera skrivandet

När du väl känner dig inspirerad är det bara alltför lockande att direkt öppna upp ordbehandlingsprogrammet och låta berättelsen rinna ur fingrarna. Men sen efter ett tjugotal sidor tar det tyvärr ofta stopp. Varför?

Enligt Sören Bondeson, lärare i litterärt skrivande, beror det på att skribenten inte har planerat sitt skrivande ordentligt. När en berättelse börjar ta form i huvudet – skriv en synopsis. Det är romanens skelett, på vilken du ska bygga en litterär kropp under ditt kommande arbete. Avsätt sedan några timmar per dag åt skrivandet för att skapa kontinuitet.

Målet i sikte

Det finns ingen poäng med att skriva en berättelse som ingen läser. Sikta på att få den utgiven. Idag finns på förlag som Vulkan Media olika möjligheter för publicering. Dels på vanligt sätt genom förlaget – men också genom egenutgivning. Här är omslagsdesign, upplaga och layout helt upp till dig. Du behöver inte ens ha förlagets logotyp på boken, det här är ditt alldeles egna projekt.

Enhetlig språkdräkt

Försök att hålla en enhetlig stil genom berättelsen. Skiftar du berättarperspektiv – gör det elegant och med ett klart syfte. Språkligt bör du försöka hålla samma stil hela tiden, det är din egen. En tumregel kan ändå vara att inte krydda med för mycket metaforer eller onödiga detaljer. Ha ett syfte med (nästan) allt du skriver.